Mustiga limpor
2 st limpor
Ingredienser:
25 g jäst för söta degar
5 dl ljummet vatten, 37 grader
25 g smör eller margarin, rumsvarmt
2 tsk salt
2 msk mörkt (bröd) sirap
750 g (ca 1.4 liter) mörkt lantbrödsmjöl
Gör så här:
Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt ljummet vatten och rör om så att jästen löser upp sig. Klicka i matfettet.
Mät upp mjölet genom att hälla det luftigt direkt från påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.
Tillsätt övriga ingredienser men spar ½ dl av mjölet till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt, ca 4 minuter med maskin eller ca 8 minuter för hand, tills den känns smidig.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk, 30-40 minuter.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma dem till avlånga limpor. Rulla dem i mjöl.
Lägg limporna på smord eller bakplåtspappersklädd plåt. Skåra dem med en vass kniv och låt jäsa under bakduk, 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen, 20-25 minuter.
Kommentarer
Trackback